joi, 19 noiembrie 2020

Gardenia

   Gardenia, pe cat este de sensibila pe atat este de frumoasa, n-ai cum sa-i rezisti. Mi se pare o o planta superba, cu frunzele de un verde intens, datorat si texturii cerate, iar floarea este o adevarata poezie. Florile sunt de un alb imaculat, iar cu trecerea timpului incep a devina crem si merg pre galben intens. Chiar daca pare o planta robusta este de o sensibilitate si o delicatete extrem de mare.
   Gardenia este o planta sensibila la mediu si necesita o ingrijire atenta, dar merita din plin daca vreo sa ne bucuram de florile minuante si de parfumul lor atat de spcial. Eu, inca, sunt in cautarea gelurilor de dus sau a cremelor de corp cu parfum de gardenie. :) Daca ai vazut pe undeva :) da-mi un semn.
    Gardenia este o planta de apartament careia ii plac locurile bine aerisite, dar ferite de curentii de aer.
Lumina joaca un rol foarte inportant pentru gardenie. I place in lumina directa, dar vara  trebuie ferita de razele puternice de soare. Cand soarele incepe sa se domoleasca, spre iarna poate sa fie tinuta in soare direct. Ii place in aer liber, dar cand incepe perioada infloririi trebuie adusa in casa.
Temperatura camerei trebuie sa fie intre 14 - 24 grade Celsius. La sfarsitul primaverii si al verii, cand se formeaza bobocii, ii place o temperatura constatnta de 17 grade Celsius. Schimbarile brusce de temperatura vor duce la pierderea bobocilor.
Solul trebuie sa fie unul acid, acesta planta nu iubeste calcarul, asa ca trebuie avut grija la tipul de sol folosit si la tipul de apa folosit.Folositi un pamant de calitate, este indicat cel pentru hortensii.
Apa, pe timpul verii, trebuie sa fie la temperatura camerei si sa fie una dedurizata.Puteti obtine acest lucru cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie adugate in apa de udat, iar in felul acesta ii cresteti aciditatea. Vara se mentine pamantul umed in permanenta. In perioada de inflorire are nevoie de o umiditate crescuta a aerului, deoarece un aer uscat duce la caderea bobocilor. Putem pulveriza planta, cu apa la temperatura camerei, dar evitam bobocii si florile care isi pot pierde din culaore.Toamna si iarna se reduce udatul. Intre udari lasam pamantul de la suprafata sa se usuce.
Fertilizarea se poate face la 2-3 saptamani, utilizand un ingrasamant care sa mentina solul acid. Este recomandat sa se faca intre lunile Martie si Sepetembrie.
Multiplicarea si tranplantarea se recomanda o data pe an, dupa perioada de inflorire. Se va folosi un ghicevi mai adanc.
Inmultirea se realizeaza prin butasi in perioada Ianuarie-Martie. Trebuiesc prelevati lvastari tineri i sanatosi cu o dimensiune de 8-10 cm. Este indicat sa tratai partea inferiora a butasilor cu hormoni rizogeni, iar apoi ii plantati in ametec de turba si nisip. Compostul trebuie mentinut umed, iar butasii feriti de razele directe ale soarelui.

Trebuie mentinut un echilibru intre lumina si apa, fie ele in exces sau inuficeinte, si schimbarile brusce de temperatura vor conduce la pierderea bobocilor, a florilor si chiar a plantei.  Din acest motiv planta este una sensibila, are nevie de multa atentie si grija. Trebuie sa-i asiguram un echilibru intre elementele de mai sus, dar si multa dragoste. 

Puteți cumpara sau trimite cadou către cineva o planta chiar de AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu