joi, 31 martie 2011

Bougainvillea-Floarea de hartie

   Cum ai spus si in mica introducere, bougainvillea este una dintre florile mele preferate. In ciuda faptului ca aceste flori nu sunt parfumate m-au cucerit prin culoare si mai ales prin rezistenta florilor. Florile pot avea foarte multe culori: alb, roz, mov, cyclam, portocaliu, rosu si chiar bicolor. Unele pot avea frunzele variegate.

   Aceasta planta are origini din zona tropicala, America de Sud.
Lumina trebuie sa fie cat mai puternica, iar vara este de preferat sa plasam floarea direct in soare. Baile de soare ajuta planta sa se dezvolte si sa faca flori foarte bogate si foarte multe.  Se recomanda ferestrele sudie sau estice. Eu in perioada verii scot planta in curte si o asez intr-un loc unde are toata ziua soare, iar ea ma rasplateste cu flori mari si bogate.
Temperatura este un aspect de care trebuie sa avem grija. Dat fiind faptul ca provine din zone calde este bine sa-i asiguram cat mai multa caldura si soare in timpul verii, iar toamna trebuie adusa in casa inainte sa vine frigul. Toamna cand se baga in casa este indicat sa ii taiem din ramuri si din frunze. Plantele care sunt pastrate la temperaturi sub 10 grade nu vor supravietui.
Solul nu trebuie sa fie ragilos deoarece retine multa apa. Un substrat foarte bine drenat este ideal pentru planta noastra. Acesta poate sa fie un amestec de turba (70%), scoarta de pin si ace de pin uscate si macinate(20%) si nispi(10%). P.H.-ul solului ar trebuie sa fie undeva intre 6-6,5.
Apa trebuie sa fie suficienta in perioada de vegetatie, dar nu trebuie sa musteasca. Este recomandat sa nu ramana apa in farfuria ghiveciului. Apa este bine s afie de la temepratura camerei. Vara pamantul se usuca mai repede asa ca va recomand sa verificati pamantul si sa udati daca acesta este uscat. Plantei ii plac si udarule pe frunze. Iarna planta se uda mai rar.
Fertilizarea este indicat sa se faca cu o concentratie egala NPK 20-20-20 odata la 4-6 saptamani.  Nu fertilizati pe solul uscat. Sunt acceptati si fertilizantii chimici, dar si cei naturali.
Multiplicarea se face prin butasi plantati direct in pamant, dar trebuie sa aiba o mini sera. Eu de fel tai fundul unei sticle(marimea se alege in functie de ghiveci) de plastic. O indes bine in pamant si din cand in cand mai desfac dopul. Atunci cand se face condens mare. Dopul se ia din ce in ce mai mult atunci cand planta are radacini si incepem sa o obisnuim fara protectie. Formarea radacinilor poate dura intre 3-4 luni in perioada de vara. Eu am reusit sa prin cativa butasi insa trebuie sa aveti rabdare. De multe ori credeam ca butasii s-au acomodat cu atmosfera si dupa cateva zile se pleosteau si trebuia sa le pun mini sera.

Intr-o vizita in Italia am fost fascinata de gardurile de bougainvillea. Unele cladiri erau pline de aceasta planta. Planta poate fi lasata sa se urce pe ziduri, poate fi facuta bonsai sau pomisori in diverse forme.
Am sa pun cateva poze luate de pe net. Vreau doar sa va arat cat de frumoasa este aceasta planta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu