O alta planta care-mi place enorm de mult este Azalea. Țin minte ca am primit una chiar de ziua mea un ghiveci cu azalee, iar persoana care mi-a dăruit-o nu știa ca-mi plac așa mult. Era și prima floare pe care o aveam. Din păcate am pierdut-o. Pe cât este de frumoasa pe atât este de sensibilă. Și ca tot am pomenit de floare sensibilă, puteri citi și despre sora ei de sensibilitate - Gardenia.
Păcat ca florile Azaleei nu miros, dar acestea sunt colorate - dacă fac o comparație cu Gardenia. Dacă voi reușiți sa le oferiți echilibrul de care au nevoie, o sa va puteți bucura de ele muuult timp.
Lumina este una din preferatele acestei plante. Iubeste sa aiba lumina multa, dar nu trebuie expusa la lumina directa a soarelui. Iarna chiar trebuie plaata intr-un loc cu lumina suficienta, dar vara cand soarele este puternic iar temperatura este mare trebuie plasata la un loc mai umbros. Planta se poate tine in curte pe timpul verii, iar toamna se aduce planta in casa si se pragateste pentru perioada de repaus.
Temperatura ziua trebuiesa fie intre 20- 25 grade Celsius, iar daca aceasta este depasita duceti planta la locul umbros despre care va mentionam mai sus.PE timpul noptii puteti lasa planta pana la 17 grade Celsius.
Solul trebuie sa fie un ameste de turba acida cu pamant de padure, scoarta de copac si nisip. Pe piata gasiti amestec dedicat rodondronului sau chiar pentru azalee. Mentineti un sol acid, p.H. 5 - 5,5.
Apa trebuie sa fie in cantitati diferinte in functie de perioada anului in care ne situam. Vara (in perioada de crestere) are nevoie de apa din belsug, pamantul nu trebuie sa se usuce. Apa este bine sa fie necalcaroasa, le fel ca la prietena gardenia :) Puteti utiliza apa de ploaie pentru udare astfel incat sa se mentina p.H.-ul solului. Temperatura trebuie sa fie la temperatura camerei sau cu 2-3 grade mai mult. Vara se poate pulveriza planta cu apa. Udarea insuficienta si temperatura ridicata duce la uscarea si pierderea bobocilor.
Fertilizarea se recomanda de 2 ori pe luna in perioada de inflorescenta, iar in perioada de repau se opreste fertilizarea.
Multiplicarea se poate face prin seminte, butasire, marcotaj sau altoire. Butasirea se poate face in perioada Martie - Mai.
Transplantarea se face in ghivece cu diametru mai mare si nu cu ghiveci mai mare in inaltime.
Exista multe soiuri de Azalee sau Rhododendron, planta ornamentala pentru gradini. Mentinerea echilibrului intre necesitatile plantei pot face cresterea si inflorirea ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu